Kopen

Op zoek naar de beste PlayStation VR bundels (PSVR bundels)? De lancering van de PlayStation VR zal naar alle waarschijnlijkheid op 13 oktober plaatsvinden, waarna de VR-headsets in Nederland en België officieel verkocht mogen worden. Een moment waar veel gamers naar uit hebben gekeken! Naast de mogelijkheid om de PSVR los te kopen, biedt PlayStation VR bundels aan. Met deze bundels koop je meer dan alleen de PSVR zelf, tegen een gereduceerde prijs. Helaas heeft het er alle schijn van dat deze PlayStation VR bundels niet naar Nederland of België zullen komen. Sony heeft onlangs aangegeven dat verkoop van deze PSVR bundels voorlopig alleen tot de Amerikaanse markt beperkt wordt.

PlayStation 4 bundels

In Amerika zijn de PSVR bundels mateloos populair! Binnen een zeer korte tijd waren alle PSVR bundels uit de voorverkoop al gereserveerd door enthousiaste gamers, waardoor het momenteel ook in Amerika enkel mogelijk is om een losse PlayStation VR te reserveren bij retailers. Het verschil in prijs tussen de PlayStation VR bundels en de losse producten die in deze bundels zitten is erg groot. Dit maakt het voor Europese gamers erg teleurstellend dat deze bundels niet in Europa aangeboden zullen worden in de komende periode.

Inhoud van PlayStation VR bundels

In de eerste PlayStation VR bundels die binnen Amerika verkocht worden zitten een losse PSVR, een PlayStation Camera, twee PlayStation Move-controllers en PlayStation VR Worlds. Dit laatste is een disc met vijf verschillende minispellen, waarmee je kennis kunt maken met de verschillende mogelijkheden die de PSVR gamers biedt. Niet alleen leuk om verschillende spellen te kunnen spelen, ook nog eens erg handig als je nog niet bekend bent met het VR-principe. In deze spellen worden vijf verschillende situaties laten zien in een kort spel, zodat je precies weet wat je van de VR-headset kan verwachten in grotere spellen.

Het is voor Europese gamers erg jammer dat de PSVR bundels niet op de Europese markt worden aangeboden, omdat deze bundels ‘slechts’ 499 Amerikaanse dollar kosten. Op het moment dat je de elementen van deze bundels los zou kopen, zou je daar ver boven komen te zitten. Een PSVR kost bijvoorbeeld los 399 euro, een PlayStation Camera kost 60 euro en twee PlayStation Move-controllers kosten samen een kleine 50 euro. Bij deze berekening heb je nog geen PSVR Worlds. Kortom, financieel een grote teleurstelling voor veel gamers!

Wat maakt een PSVR bundel zo handig?

PSVR bundelsHet voornaamste voordeel aan de aangeboden PlayStation VR bundels in Amerika is de korting die je krijgt, als je meerdere producten van Sony tegelijkertijd aanschaft. Naast een werkende PlayStation 4 heb je namelijk ook altijd een PlayStation Camera nodig om de PSVR te kunnen gebruiken tijdens het gamen. Daarbij wordt het sterk aangeraden om de twee PlayStation Move-controllers te gebruiken, die de werking van de PSVR en je ervaring tijdens het gamen nog leuker maken. Wanneer je deze apparaten nog niet in huis hebt, kan het gebruik van de PSVR al snel behoorlijk in de papieren lopen.

Dat je bij de aanschaf van een PSVR bundel ook PSVR Worlds krijgt is vanzelfsprekend een leuke toevoeging aan dit pakket, al kun je de PSVR ook prima zonder deze disc gebruiken om verschillende spellen te spelen.

Een PlayStation VR bundel voor de Europese markt

Volgens Tweakers, wat normaal een goed ingelichte technologiewebsite is, lijkt het heel aannemelijk dat Sony later ook met een dergelijke PSVR bundel op de Europese markt zal komen. Ook hier is immers een grote groep consumenten op zoek naar een combinatie van de verschillende elementen in de PlayStation VR bundels. Daarbij is de PSVR niet te gebruiken zonder een PlayStation Camera, die het merendeel van de gamers momenteel nog niet heeft. Of en wanneer deze bundels geïntroduceerd zullen worden voor de Europese markt is momenteel nog niet bekend. Daarbij spreken verschillende nieuwsberichten deze mogelijkheid tegen, door te stellen dat Sony heeft aangegeven dat er helemaal geen bundel voor Europese gamers zal komen.

PlayStation VR bundel

Waarom verkoopt Sony de PSVR zonder PlayStation Camera?

Het klinkt wellicht gek dat Sony haar nieuwe gadget verkoopt zonder hier de PlayStation Camera direct aan toe te voegen, aangezien de gadget niet zonder de camera te gebruiken is. Volgens Shuhei Yoshida, een president binnen Sony, is hier heel bewust voor gekozen door het management van deze elektronicagigant. Hij geeft aan dat veel gebruikers van een PlayStation 4 inmiddels al in het bezit zijn van een PlayStation Camera, omdat deze ten tijde van de release van de PlayStation 4 erg veel verkocht werden. Dit zou het onnodig maken om de PlayStation Camera standaard in een PlayStation VR bundel te combineren met een losse PSVR.

Veel gamers zouden met een dergelijke bundel met twee PlayStation Camera’s komen te zitten, wat overbodig is. Het is niet zoals met controllers voor de PlayStation, dat je deze af kunt wisselen. Een van beide PlayStation Camera’s zou hierdoor overbodig worden en lastig te verkopen zijn, omdat iedere PSVR-bezitter ook al over een PlayStation Camera beschikt door de beoogde PSVR bundel. Dit zou volgens Yoshida tot veel kritiek kunnen leiden van consumenten die bij de release van de PlayStation 4 al een PlayStation Camera gekocht hebben en nu nogmaals voor de PlayStation Camera moeten betalen in de prijs van de PSVR bundel.

Overigens is het opvallend dat Sony tijdens de release van de PlayStation 4 wel een bundel verkocht, waarin zowel een losse PlayStation 4 als een PlayStation Camera zaten inbegrepen. Een dergelijke bundel werd nu opnieuw verwacht door veel Europese gamers, maar dat blijft dus voorlopig uit op de Europese markt. Op internet wordt verschillende gereageerd op het uitblijven van een PlayStation VR bundel met PlayStation Camera. Een deel van de gamers vindt het onbegrijpelijk, terwijl een ander deel graag nog zestig euro extra betaalt voor het gebruik van de VR-headset. Een voordeel heeft het in ieder geval wel: voor gamers die al in het bezit zijn van een PlayStation Camera drukt het uitblijven van een PSVR bundel de prijs.

Andere bundels met VR-headset

Sony is niet het eerste elektronicabedrijf wat een VR-headset op de Europese markt aanbiedt. Zo waren er eerder al de Oculus Rift en HTC Vive, die het spelen van spellen nog intenser moeten maken voor gamers. Ook bij deze VR-headsets wordt geen bundel aangeboden, waardoor gamers met deze gadgets genoodzaakt zijn om een krachtige gamecomputer aan te schaffen. Zonder een krachtige gamecomputer heb je vrijwel niets aan deze gadgets.

Hierbij heeft de PSVR het voordeel dat deze heel eenvoudig op een PlayStation 4 kan worden aangesloten, zonder dat je hier verder wijzigingen voor hoeft door te voeren. Daarbij zitten er in een standaard PlayStation VR bundel (zonder PlayStation Camera, PlayStation Move-controllers en PSVR Worlds) al verschillende accessoires om de PSVR op de PlayStation 4 aan te kunnen sluiten. Denk hierbij aan adapters, een HDMI- en USB-kabel, enzovoorts. Zo kun je direct aan de slag met het spelen van spellen als je in het bezit bent van deze standaard PSVR bundel.

Een standaard PSVR bundel kopen

Na de introductie van de PSVR werd het voor Europese gamers mogelijk om de standaard PSVR bundel te reserveren bij verschillende retailers. In Nederland is het reserveren van deze bundel mogelijk bij onder meer Mediamarkt, Bol.com en Coolblue. Het is heel eenvoudig om de gadget te reserveren, waarbij de verschillende aanbieders ervoor zorgen dat deze op de dag van de release bij je thuis worden bezorgd. Het voordeel aan het reserveren van een PlayStation VR is dat je tijdens de release niet in de rij hoeft te staan en verzekerd bent van een exemplaar. Zo kun je de VR-headset direct gebruiken, terwijl andere gamers wellicht nog moeten wachten.

Naast de mogelijkheid om de standaard PSVR bundel online te reserveren, kun je ook kiezen voor een PlayStation VR pre order in een fysieke winkel. In Nederland biedt onder andere Game Mania de mogelijkheid aan consumenten om een VR-headset te reserveren voor de releasedatum. Bij Game Mania ging de voorverkoop dermate snel, dat nieuwe consumenten op een wachtlijst worden gezet voor de tweede levering. Alle exemplaren uit de eerste levering zijn inmiddels vergeven.

Nieuwe manier van gamen met PSVR
Met de introductie van de PSVR heeft Sony een nieuwe vorm van gamen geïntroduceerd. In plaats van voor de televisie, zal je voortaan middenin een spel staan. Dankzij de mogelijkheden van de VR-headset van Sony kun je tijdens het gamen om je heen kijken, terwijl je door de map van een spel beweegt. Dit geeft bijvoorbeeld bij sport- en schietspelen een heel nieuwe ervaring, die het gamen nog intenser maakt. Beeld je bijvoorbeeld eens in dat je door een bos of stad loopt, terwijl de vijanden van links, rechts of vanachter kunnen komen. Dit heb je pas door op het moment dat je je hoofd draait! Niet alleen maakt dit het gamen moeilijker, ook wordt het een stuk spannender.

Er zijn inmiddels verschillende producenten die hebben aangegeven dat zij hun spellen zullen aanpassen voor het gebruik in combinatie met een PSVR. Zo wordt het straks mogelijk om spellen in tal van verschillende genres met een VR-headset te spelen. Door de haarscherpe graphics die de PlayStation VR biedt, wordt het gamen op een PlayStation 4 steeds iets realistischer.