Op 13 oktober zal de nieuwe PlayStation VR naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst verkocht worden op de Europese en Amerikaanse markt. Voor Nederlandse en Belgische gamers betekent dit dat gamen naar een heel nieuw level zal worden getild. Niet langer kijk je als gamer naar een beeldscherm, voortaan loop je middenin het spel! Dit zal de ervaring tijdens het spelen van spellen nog intenser maken, evenals dat sommige spellen spannender en lastiger worden. Denk bijvoorbeeld aan schietspellen, waarbij je de omgeving goed in de gaten zal moeten houden om niet geraakt te worden door de vijand. Met de controller van een PlayStation 4 was dat nog relatief eenvoudig, maar met een VR-headset zal dit een stuk lastiger en vooral realistischer worden.

PSVR vs Oculus Rift

Sony is niet het eerste bedrijf wat een VR-headset introduceert om te gamen. Eerder werden onder meer de Oculus Rift en HTC Vive op de markt gebracht. Tijd om de PlayStation VR vs. de Oculus Rift uit te werken! Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide modellen van een VR-headset en welk model komt het beste uit de test? Duidelijk is in ieder geval dat het gamen in een virtuele wereld nog in de kinderschoenen staat en dat er de komende jaren nog veel ontwikkelingen zullen plaatsvinden op dit vlak.

Sony’s PlayStation VR vs. Oculus Rift

Het feit dat virtual reality steeds populairder wordt, heeft ervoor gezorgd dat de PlayStation VR en de Oculus Rift absolute topproducten zijn. Naast deze twee VR-headsets doet ook de HTC Vive in mindere mate mee in de strijd om consumenten te winnen op deze markt. De Oculus Rift is een VR-headset die al langer op de markt is en enkele jaren geleden voor het eerst geïntroduceerd werd. Hoewel de PSVR van Sony nog niet verkocht wordt zijn de meeste specificaties inmiddels al wel bekend, wat het goed mogelijk maakt om een vergelijking te maken tussen de PlayStation VR vs. de Oculus Rift. Voor welk type VR-headset kies jij uiteindelijk om je ervaringen tijdens het gamen nog intenser te laten zijn?

Oculus Rift

Om te beginnen de Oculus Rift, waarvan eerdere versies jaren terug al op de markt voor VR-headsets verschenen. Dit model is om te beginnen aanzienlijk duurder dan de PlayStation VR, wat de VR-headset voor een deel van de consumenten al een stuk minder aantrekkelijk maakt. De VR-headsets staan momenteel immers nog in de kinderschoenen, waardoor de kans op grote ontwikkelingen in de komende jaren erg groot is. Het is zonde om nu veel geld te investeren in een VR-headset die over een paar jaar al achterhaald is.

Enkel te gebruiken met een personal computer

Naast het feit dat de Oculus Rift aanzienlijk duurder is dan de PlayStation VR, is deze headset enkel te gebruiken in combinatie met een personale computer. Het is hierdoor niet mogelijk om de VR-headset in combinatie met een andere console te gebruiken bij het spelen van spellen. Daarbij vergt deze VR-headset dermate hoge systeemeisen aan een personal computer, dat het met lange niet alle computers mogelijk is om deze VR-headset te gebruiken. Heb je momenteel nog geen krachtige gamecomputer, maar wel een console? Wellicht doe je er in dat geval verstandig aan om een van de andere VR-headsets aan te schaffen. Dit bespaart een groot aantal extra kosten.

Laag gewicht en grote mate van gebruikscomfort

Een van de positieve aspecten aan de Oculus Rift is het feit dat deze erg licht is en daardoor een grote mate van gebruikscomfort biedt. Met een gewicht van slechts 470 gram zit de VR-headset stevig en fijn op je hoofd. Daarnaast biedt de VR-headset een scherp beeld met een beeldresolutie van 1080 bij 1200 pixels per oog en een beeldhoek van 110 graden.

Op dit moment is de Oculus Rift voor een prijs van 699 euro verkrijgbaar in Europese landen.

PlayStation VR

De grote concurrent voor de Oculus Rift zal vanaf halverwege oktober de PlayStation VR van Sony worden. Bij de aanschaf van de PlayStation VR heb je geen keuze uit verschillende modellen, zoals dat bij de Oculus Rift wel het geval is. Het is immers de eerste VR-headset die Sony op de markt brengt.

Te gebruiken in combinatie met een PlayStation 4

Waar de Oculus Rift enkel te gebruiken is in combinatie met een personal computer, geldt voor de PlayStation VR dat je deze alleen op een PlayStation 4 aan kunt sluiten. Omdat veel consumenten deze console al hebben, hoef je geen verdere investeringen te doen lijkt het. Dit is echter niet helemaal waar, want de PlayStation VR werkt alleen als je ook in het bezit bent van een PlayStation Camera. Daarnaast is het sterk aan te raden om gebruik te maken van PlayStation Move-controllers, die het spelen van spellen met de PSVR nog realistischer maken. De PlayStation Camera kost in combinatie met twee PlayStation Move-controllers zo’n 110 euro.

Iets zwaarder dan de Oculus Rift

De PlayStation VR heeft een fraaie en praktische vormgeving, waarbij het apparaat in z’n geheel een gewicht van zo’n 610 gram heeft. Hiermee is deze VR-headset iets zwaarder dan de Oculus Rift. Met een beeldresolutie van 960 bij 1080 pixels per oog en een beeldhoek van 100 graden, biedt ook de PlayStation VR haarscherpe beelden. Dit wordt verder versterkt door de beeldverversing-snelheid van 120 Hz.

Een PlayStation VR kopen? De PlayStation VR zal vanaf 13 oktober verkrijgbaar zijn en is nu al te reserveren voor 399 euro.

PlayStation VR vs. Oculus Rift: conclusie

Zowel de PlayStation VR als de Oculus Rift zijn twee prachtige VR-headsets, die het gamen nog realistischer en intenser zullen maken. Beide VR-headsets bieden een haarscherp beeld en zitten fijn op je hoofd. Hierbij moet wel gezegd worden dat het beeld van de Oculus Rift nog net iets scherper is, dan dat van de PSVR.

Het verschil in prijs geeft de doorslag voor veel consumenten, omdat er op het gebied van VR-headsets nog veel zal veranderen in de komende jaren. Daarbij is het vanzelfsprekend sterk afhankelijk van de console die je gebruikt, welke VR-headset het meest geschikt is.